A Fertőd-Celldömölk-Hévíz-Keszthely túraútvonal alacsony forgalmú, burkolt utakon, néhol burkolatlan földutakon vezet 130 km hosszan, meseszép tájakon.
Hírek / Aktuális információk
Joó-tó nyitvatartása
A tó minden nap 08:00 órától 16:00 óráig tart nyitva.
Hírek / Aktuális információk
A Kemenes Vulkán Park nyitvatartása
A látogatóközpont nyitása 2024. március 15-én, 10:00-18:00 óráig újra várja az érdekődőket!
Ízelítő a "Sok tál dödölle..." c. népi főzőversenyen készült ételek receptjeiből
Az itt közölt receptek gyűjtését a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága végezte.
PINCEPÖRKÖLT DALOSKÖR MÓDRA (Egyházashetye) Hozzávalók: 3 kg marhahús, 1 kg disznócsülök, 1 kg vöröshagyma, 0,75 dkg zsír, 4 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál csípős paprika, só, 2 kg krumpli
A hagymát apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Mindig kevés vízzel felöntjük, és ha a hús félpuha, a hasábokra vágott burgonyát is beletesszük. Mielőtt elkészül, csípős paprikával ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk. A finom laktató étket "folyékony csókkal" (kissomlyói borral) öblíthetjük.
KUKORICAPOLENTA VADAS MÁRTÁSSAL (Kemenessömjén) Polenta: A tojásokat a tejföllel kikeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, és újra kikeverjük. Egy ruhaszalvétát úgy tegyünk egy mély tálba, hogy a sarkai kilógjanak. A szalvétát megzsírozzuk és a kukoricás keveréket beleöntjük. A szalvéta sarkait összekötjük, a csomóba fakanalat dugunk, hogy a fazék szélén fennakadjon. A lobogó sós vízbe engedjük. Háromnegyed óráig főzzük. Ha megfőtt, a szalvétát kiemeljük és a benne lévő polentát gyúrótáblára borítjuk. Erős cérnával szeletekre vágjuk. Forró libazsírral vagy vajjal megöntözzük. Vadas mártással tálaljuk.
Vadas mártás
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a zöldséget, sárgarépát és tovább pároljuk. Köménnyel, borssal, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Miután megpuhultak a zöldségek, az egészet átpasszírozzuk és tejfölös habarással, mustárral behabarjuk, kevés citromlevet adunk hozzá.
TÚRÓS LASKA (Kemeneskápolna)
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2-3 tojás, só, víz
Az anyagokból 6 db cipót formálunk, majd levestészta vékonyságúra kinyújtjuk, és sütőlemezen, vagy tepsi hátán megsütjük. Kihűlés után a tésztaalapokat összetörjük, és sós vízben kifőzzük, zsírba forgatjuk, majd túróval és tejföllel tálaljuk.
MÁLÉ (Kemeneskápolna)
Egy egész tojást, sót, 6 dl aludttejet összekeverünk annyi liszttel, amennyit felvesz, illetve a palacsintatésztánál sűrűbb lesz. A tepsi alját jól megzsírozzuk, beleöntjük a masszát, tepertővel meghintjük, a tetejét tejföllel meglocsoljuk, és szép pirosra sütjük. Sütés után frissen kockákra vágjuk és tálaljuk. Akkor jó, ha szép hólyagos.
CSÜLKÖS BAB (Ostffyasszonyfa)
30 fő részére: 1 kg vöröshagyma 20 dkg vajon és étolajon megpárolva, egész köménnyel megszórva. Párolás után szórjuk meg őrölt paprikával, majd adjuk hozzá az előzetesen megfűszerezett (őrölt fekete bors, őrölt kömény, szerecsendió, só) 2 kg kockára vágott marhahúst, melyre 5-6 vékony szelet füstölt szalonnát teszünk. Kevergetés közben 5-6 dl vörösborral locsolgatjuk. Ezt követően hozzáadjuk az előző nap beáztatott 1 kg tarkababot, vízzel felengedjük. Ízesítjük néhány kettévágott zöldpaprikával, paradicsommal, zellerrel, petrezselyemgyökérrel, sárgarépával, babérlevéllel. Beletesszük a szükséges füstölt csülköt, melyet legalább egy órán át főzünk, majd kicsontozzuk, apróra vágva visszatesszük. Teszünk a levesbe felaprított krumplit is. A főzés utolsó szakaszában törjünk bele 4-5 fej fokhagymát, ne sajnáljuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét sem. Tálaláskor kínáljunk hozzá szezámmagos sörkiflit.
SÖRKIFLI KRÉM
3 tojássárgáját kikeverünk 15 dkg vajjal vagy margarinnal.
A tésztának valóból nem túl kemény tésztát dagasztunk. Ha megkelt, két cipót formálunk, egyenként vékonyra sodorjuk, a fenti krémmel megkenjük. Négyzet alakú szeletekre vagdaljuk és kifli alakokat sodrunk. Tetejüket tojássárgájával megkenjünk és szezámmaggal, vagy köménymaggal megszórjuk. Pihentetés után meleg sütőben sütjük. Nagyon finom másnap is.
KEMENESALJAI RÓKAGOMBÁS ŐZPÖRKÖLT (Celldömölk)
Hozzávalók: (10 személy részére) 2 kg gondosan megtisztított, apró kockákra vágott őzhús, 50 dkg gondosan megmosott és csíkokra szeletelt rókagomba, 25 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, őrölt borókabogyó, vagy őrölt bors, tárkony
A megolvasztott zsírban először a felcsíkozott füstölt szalonnát, majd a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, melyen az őzhúst lassú tűz felett gondosan átpároljuk. Fűszereinkkel ízesítjük, és hozzáadjuk a rókagombát. Rövid, gondos kevergetéssel, a tejföl hozzáadásával egységes állományúvá főzzük. Forrón, tarhonya, vagy galuska körettel tálaljuk.
(Ez az étel még abból az időből származik, amikor a paprikát, paradicsomot és a burgonyát nem ismerhették őseink. Az étel fűszereit, ízesítőit most is kizárólag a hazánkban megtermő, így Vas megyében is fellelhető fűszernövények adják.)
RENDEZVÉNYEK
Közlekedésbiztonsági nap Celldömölkön
Október 2.(szerda) 10:00-14:00-ig