Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület | 9500 Celldömölk, Dr. Géfin tér 12. | Tel., fax: 06 95/777-054 | E-mail: info@vulkansag.hu Nyelv: Magyar English Deutsch
4.1 °C
KEZDŐLAP FÜRDŐ
KEMENES VULKÁNPARK TERMÉSZET
VALLÁSI TURIZMUS ÖRÖKSÉGÜNK
TELEPÜLÉS
RENDEZVÉNYEK
SZOLGÁLTATÁS
SZÁLLÁSHELY
Hírek / Aktuális információk
Kemenes Vulkánpark nyitvatartása

November 7-től november 30-ig 10 órától 17 óráig tart nyitva.
Hírek / Aktuális információk
A Petőfi emlékszoba átmenetileg zárva tart

Az ostffyasszonyfai emlékhely várhatóan 2017 év végéig nem látogatható. Megértésüket köszönjük!
Hírek / Aktuális információk
Mária Út zarándok útlevél pecsételőhely

Örömmel tájékoztatjuk a Mária Úton zarándokolókat, hogy a celldömölki tourinform iroda is zarándokútlevél pecsételőhely lett!
Hírek / Aktuális információk
Területi horgászengedély akció a szövetségi vizeken

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kedvezményes árú területi horgászjegyet bocsát ki augusztus 1-től az év hátralévő időszakára. Kizárólag a Vas Megyei Horgász Szövetség tagegyesületeiben tagsággal rendelkező horgászoknak.
Hírek / Aktuális információk
Kövess minket az Instagramon is!

Megtaláltok minket @vulkansag néven.
Használjátok Ti is a #vulkansag hashtaget!
Gasztronómia
Borászat
Étterem, vendéglő
Zenés szórakozóhely
Kávéház
Helyi termékek
Gasztronómai specialitások
Csomagajánlatok
Osztálykirándulóknak
Hosszú hétvége
Hasznos információ
Interaktív térkép
Közlekedés
Buszbérlés, bérautó, autószervíz
Gyógyszertár
Orvosi ügyelet
Ajándék
Piac
Miserend
TDM
Egyesület
Munkatársak
Kiadványaink
Tourinform iroda
KÉPESLAPKÜLDÉS
AlternaviGo
Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület
9500 Celldömölk, Dr. Géfin tér 12.

Tel. / Fax: 06 95/777-054
E-mail: info@sagtdm.hu

Gasztronómai specialitások

Ízelítő a "Sok tál dödölle..." c. népi főzőversenyen készült ételek receptjeiből
Az itt közölt receptek gyűjtését a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága végezte.
 
PINCEPÖRKÖLT DALOSKÖR MÓDRA (Egyházashetye)
Hozzávalók: 3 kg marhahús, 1 kg disznócsülök, 1 kg vöröshagyma, 0,75 dkg zsír, 4 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál csípős paprika, só, 2 kg krumpli

A hagymát apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Mindig kevés vízzel felöntjük, és ha a hús félpuha, a hasábokra vágott burgonyát is beletesszük. Mielőtt elkészül, csípős paprikával ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk. A finom laktató étket "folyékony csókkal" (kissomlyói borral) öblíthetjük.
 


KUKORICAPOLENTA VADAS MÁRTÁSSAL (Kemenessömjén)
Polenta: A tojásokat a tejföllel kikeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, és újra kikeverjük. Egy ruhaszalvétát úgy tegyünk egy mély tálba, hogy a sarkai kilógjanak. A szalvétát megzsírozzuk és a kukoricás keveréket beleöntjük. A szalvéta sarkait összekötjük, a csomóba fakanalat dugunk, hogy a fazék szélén fennakadjon. A lobogó sós vízbe engedjük. Háromnegyed óráig főzzük. Ha megfőtt, a szalvétát kiemeljük és a benne lévő polentát gyúrótáblára borítjuk. Erős cérnával szeletekre vágjuk. Forró libazsírral vagy vajjal megöntözzük. Vadas mártással tálaljuk.

Vadas mártás
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a zöldséget, sárgarépát és tovább pároljuk. Köménnyel, borssal, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Miután megpuhultak a zöldségek, az egészet átpasszírozzuk és tejfölös habarással, mustárral behabarjuk, kevés citromlevet adunk hozzá.
 


TÚRÓS LASKA (Kemeneskápolna)
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2-3 tojás, só, víz

Az anyagokból 6 db cipót formálunk, majd levestészta vékonyságúra kinyújtjuk, és sütőlemezen, vagy tepsi hátán megsütjük. Kihűlés után a tésztaalapokat összetörjük, és sós vízben kifőzzük, zsírba forgatjuk, majd túróval és tejföllel tálaljuk.
 


MÁLÉ (Kemeneskápolna)
Egy egész tojást, sót, 6 dl aludttejet összekeverünk annyi liszttel, amennyit felvesz, illetve a palacsintatésztánál sűrűbb lesz. A tepsi alját jól megzsírozzuk, beleöntjük a masszát, tepertővel meghintjük, a tetejét tejföllel meglocsoljuk, és szép pirosra sütjük. Sütés után frissen kockákra vágjuk és tálaljuk. Akkor jó, ha szép hólyagos.
 


CSÜLKÖS BAB (Ostffyasszonyfa)
30 fő részére: 1 kg vöröshagyma 20 dkg vajon és étolajon megpárolva, egész köménnyel megszórva. Párolás után szórjuk meg őrölt paprikával, majd adjuk hozzá az előzetesen megfűszerezett (őrölt fekete bors, őrölt kömény, szerecsendió, só) 2 kg kockára vágott marhahúst, melyre 5-6 vékony szelet füstölt szalonnát teszünk. Kevergetés közben 5-6 dl vörösborral locsolgatjuk. Ezt követően hozzáadjuk az előző nap beáztatott 1 kg tarkababot, vízzel felengedjük. Ízesítjük néhány kettévágott zöldpaprikával, paradicsommal, zellerrel, petrezselyemgyökérrel, sárgarépával, babérlevéllel. Beletesszük a szükséges füstölt csülköt, melyet legalább egy órán át főzünk, majd kicsontozzuk, apróra vágva visszatesszük. Teszünk a levesbe felaprított krumplit is. A főzés utolsó szakaszában törjünk bele 4-5 fej fokhagymát, ne sajnáljuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét sem. Tálaláskor kínáljunk hozzá szezám­magos sörkiflit.

SÖRKIFLI TÉSZTA 
80 dkg liszt, 1 púpos evőkanál só, 5 dkg élesztő, 4-5 dl tej, 2 dl étolaj

SÖRKIFLI KRÉM 
3 tojássárgáját kikeverünk 15 dkg vajjal vagy margarinnal.

A tésztának valóból nem túl kemény tésztát dagasztunk. Ha megkelt, két cipót formálunk, egyenként vékonyra sodorjuk, a fenti krémmel megkenjük. Négyzet alakú szeletekre vagdaljuk és kifli alakokat sodrunk. Tetejüket tojássár­gájával megkenjünk és szezámmaggal, vagy köménymaggal megszórjuk. Pihentetés után meleg sütőben sütjük. Nagyon finom másnap is.
 


KEMENESALJAI RÓKAGOMBÁS ŐZPÖRKÖLT (Celldömölk)
Hozzávalók: (10 személy részére) 2 kg gondosan megtisztított, apró kockákra vágott őzhús, 50 dkg gondosan megmosott és csíkokra szeletelt rókagomba, 25 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, őrölt borókabogyó, vagy őrölt bors, tárkony

A megolvasztott zsírban először a felcsíkozott füstölt szalonnát, majd a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, melyen az őzhúst lassú tűz felett gondosan átpároljuk. Fűszereinkkel ízesítjük, és hozzáadjuk a rókagombát. Rövid, gondos kevergetéssel, a tejföl hozzáadásával egységes állományúvá főzzük. Forrón, tarhonya, vagy galuska körettel tálaljuk.
(Ez az étel még abból az időből származik, amikor a paprikát, paradicsomot és a burgonyát nem ismerhették őseink. Az étel fűszereit, ízesítőit most is kizárólag a hazánkban megtermő, így Vas megyében is fellelhető fűszernövények adják.)


RENDEZVÉNYEK
Mesebolt Bábszínház: Batu-tá kalandjai
November 21. 10:00

Ki is ez a Batu-tá? Jánosházán megtudhatod...
bővebben
A lélek + a test
Sorsok, élethelyzetek, mai történetek - Bibliográfiai est a Joachim Kávé- és Civilházban

November 22. 17:30

Egy hely, ahol semmi sem kötelező. Lehetsz csendes szemlélő, vagy aktív résztvevő.
bővebben
Előadás: Az igazi csokoládé
November 24. 17:00

Erős György "ízrestaurátor" kóstolóval egybekötött előadásán beavatja a hallgatókat a kézműves csokoládé készítés rejtelmeibe. 
bővebben
Mária Maraton: Sport a lélek szolgálatában c. előadás
November 24. 15:00

Karbantartható-e a lélek a sport által?
bővebben
Természettudományos előadások napja
November 24. 14:00 órától

Geotúrákről, madarakról, vízdilemmáról hallgathat előadásokat a Kemenes Vulkánparkban.
bővebben
Vulkántúrák a Ság hegyre
November 25. 15:00

A Ság hegyi túra során a hegy geológiai múltjával ismerkedhet meg. Fedezze fel egy vulkán gyomrát, irány a kráter!
bővebben
VIII. évadzáró Mikulás kupa
December 3.

Szeretettel várnak mindenkit Mikulás horgászatra.
bővebben
Jövőre Veled ugyanitt
December 4. 18:00

Egy szerelmespár időn, téren, gondokon és örömökön átívelő megbonthatatlan kapcsolatának története az S.K. Társulat előadásában. 
bővebben
A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár programajánlója
December
bővebben
Karácsonyi Csillagszóró
december 16. 19:00

Jótékonysági hangverseny "minden ami olasz" zenei csillagszóró. Nápolyi dalok, legendás olassz slágerek várják érdeklődőket.
bővebben
Festménykiállítás: "Nagy utazó..." címmel
Megtekinthető: december 17-ig

Sipos Csaba amatőr festőművész alkotásaiból.
bővebben
Karácsonyi Feeder Horgászkupa
December 17.

Szeretettel várnak mindenkit karácsonyi horgászatra.
bővebben
Gyertyafényes Advent
December 2.
December 9.
December 16.
December 23.
bővebben
Színházi ajánló gyerekeknek
2017. december 15.
2018. január 19.
2018. március 9.


Zenés mesejátékok, népmese és koncert várja az új évadban a kicsiket.
bővebben
Színházi évad 2017-2018. 

Vígjáték, operett, vidám pikáns zenés játék... Sok-sok szórakozás.
bővebben
Mária Maraton 2018. évi sportzarándoklat
június 28. - július 27.

Életforma, közösség, spiritualitás.
bővebben
Futballmérkőzések - Megyei I.
bővebben
  FÜRDŐ

Gyógyhely - Vulkán Gyógy- és Élményfürdő
Borgáta Termál fürdő
KEMENES VULKÁNPARK

TERMÉSZET

Ság hegy
Kis-Somlyó hegy
Horgásztavak
Kilátó
Túraútvonalak
Arborétum
Farkaserdő
Izsákfai parkerdő
VALLÁSI TURIZMUS

ÖRÖKSÉGÜNK

Emlékhely
Templom
Kastély
Múzeum
TELEPÜLÉS

Celldömölk
Mesteri
Borgáta
Bögöte
Csönge
Egyházashetye
Kemeneskápolna
Mersevát
Nemeskocs
Ostffyasszonyfa
Szeleste
Jánosháza
RENDEZVÉNYEK

Színház
Mozi
Művelődési ház
Koncert, bál, fesztivál
Egyházi
Kiállítás
Gyerekeknek
Előadás
Gasztro
Sport, túrák, horgászat
Ünnepek, megemlékezések
Letölthető programajánló
Rendezvénynaptár 2017
SZOLGÁLTATÁS

Sportlétesítmények
Kerékpár
Nordic Walking bot kölcsönzés
Lovaglás
SZÁLLÁSHELY

Hotel
Panzió
Apartman
Magánszállás, falusi turizmus
Kemping
Ifjúsági szálló
TÁMOGATÓINK:
A Program a NYDOP-2.3.1/A-12/2012-0003 számú projekt
támogatásával valósult meg.

Hírlevél kérése feliratkozás / leiratkozás Hasznos linkek Médiaajánlat www.ysolutions.hu