Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület | 9500 Celldömölk, Dr. Géfin tér 12. | Tel., fax: 06 95/777-054 | E-mail: info@vulkansag.hu Nyelv: Magyar English Deutsch
4.4 °C
KEZDŐLAP FÜRDŐ
KEMENES VULKÁNPARK TERMÉSZET
VALLÁSI TURIZMUS ÖRÖKSÉGÜNK
TELEPÜLÉS
RENDEZVÉNYEK
SZOLGÁLTATÁS
SZÁLLÁSHELY
Hírek / Aktuális információk
A Vulkán Gyógy- és Élményfürdő február 15-től új nyitvatartással és kedvezményes belépőkkel várja Vendégeit!

Hírek / Aktuális információk
Megjelent: Fürdők és fürdőhelyek a Dunántúlon

A Hazai Úticélok turisztikai könyvsorozat legújabb darabja a fürdők mellett a látnivalók, kirándulási lehetőségek sokaságát is bemutatja. 
Hírek / Aktuális információk
A Kemenes Vulkánpark nyitvatartás

A Vulkánpark január 2. és március 11. között zárva tart, de előzetes bejelentkezés alapján ez idő alatt is fogad 10 fő feletti csoportokat.
Hírek / Aktuális információk
VulkánSági Helyi Portékák a Tourinformnál!

Hírek / Aktuális információk
Meghosszabbított nyitvatartás és saját recept szerinti koktélok a Joachim Kávé- és Civilházban

Hírek / Aktuális információk
Dupla gyémánt Celldömölknek

A Magyar Markting Szövetség által alapított Városmarketing Díj-pályázaton Gyémánt Díjas lett Celldömölk város a Tulipán Fesztivállal, a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület pedig arculattervezéssel.
Gasztronómia
Borászat
Étterem, vendéglő
Zenés szórakozóhely
Kávéház
Helyi termékek
Gasztronómai specialitások
Csomagajánlatok
Osztálykirándulóknak
Hosszú hétvége
Hasznos információ
Interaktív térkép
Közlekedés
Buszbérlés, bérautó, autószervíz
Gyógyszertár
Orvosi ügyelet
Ajándék
Piac
Miserend
TDM
Egyesület
Munkatársak
Kiadványaink
Tourinform iroda
KÉPESLAPKÜLDÉS
AlternaviGo
Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület
9500 Celldömölk, Dr. Géfin tér 12.

Tel. / Fax: 06 95/777-054
E-mail: info@sagtdm.hu

Gasztronómai specialitások

Ízelítő a "Sok tál dödölle..." c. népi főzőversenyen készült ételek receptjeiből
Az itt közölt receptek gyűjtését a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága végezte.
 
PINCEPÖRKÖLT DALOSKÖR MÓDRA (Egyházashetye)
Hozzávalók: 3 kg marhahús, 1 kg disznócsülök, 1 kg vöröshagyma, 0,75 dkg zsír, 4 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál csípős paprika, só, 2 kg krumpli

A hagymát apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Mindig kevés vízzel felöntjük, és ha a hús félpuha, a hasábokra vágott burgonyát is beletesszük. Mielőtt elkészül, csípős paprikával ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk. A finom laktató étket "folyékony csókkal" (kissomlyói borral) öblíthetjük.
 


KUKORICAPOLENTA VADAS MÁRTÁSSAL (Kemenessömjén)
Polenta: A tojásokat a tejföllel kikeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, és újra kikeverjük. Egy ruhaszalvétát úgy tegyünk egy mély tálba, hogy a sarkai kilógjanak. A szalvétát megzsírozzuk és a kukoricás keveréket beleöntjük. A szalvéta sarkait összekötjük, a csomóba fakanalat dugunk, hogy a fazék szélén fennakadjon. A lobogó sós vízbe engedjük. Háromnegyed óráig főzzük. Ha megfőtt, a szalvétát kiemeljük és a benne lévő polentát gyúrótáblára borítjuk. Erős cérnával szeletekre vágjuk. Forró libazsírral vagy vajjal megöntözzük. Vadas mártással tálaljuk.

Vadas mártás
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a zöldséget, sárgarépát és tovább pároljuk. Köménnyel, borssal, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Miután megpuhultak a zöldségek, az egészet átpasszírozzuk és tejfölös habarással, mustárral behabarjuk, kevés citromlevet adunk hozzá.
 


TÚRÓS LASKA (Kemeneskápolna)
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2-3 tojás, só, víz

Az anyagokból 6 db cipót formálunk, majd levestészta vékonyságúra kinyújtjuk, és sütőlemezen, vagy tepsi hátán megsütjük. Kihűlés után a tésztaalapokat összetörjük, és sós vízben kifőzzük, zsírba forgatjuk, majd túróval és tejföllel tálaljuk.
 


MÁLÉ (Kemeneskápolna)
Egy egész tojást, sót, 6 dl aludttejet összekeverünk annyi liszttel, amennyit felvesz, illetve a palacsintatésztánál sűrűbb lesz. A tepsi alját jól megzsírozzuk, beleöntjük a masszát, tepertővel meghintjük, a tetejét tejföllel meglocsoljuk, és szép pirosra sütjük. Sütés után frissen kockákra vágjuk és tálaljuk. Akkor jó, ha szép hólyagos.
 


CSÜLKÖS BAB (Ostffyasszonyfa)
30 fő részére: 1 kg vöröshagyma 20 dkg vajon és étolajon megpárolva, egész köménnyel megszórva. Párolás után szórjuk meg őrölt paprikával, majd adjuk hozzá az előzetesen megfűszerezett (őrölt fekete bors, őrölt kömény, szerecsendió, só) 2 kg kockára vágott marhahúst, melyre 5-6 vékony szelet füstölt szalonnát teszünk. Kevergetés közben 5-6 dl vörösborral locsolgatjuk. Ezt követően hozzáadjuk az előző nap beáztatott 1 kg tarkababot, vízzel felengedjük. Ízesítjük néhány kettévágott zöldpaprikával, paradicsommal, zellerrel, petrezselyemgyökérrel, sárgarépával, babérlevéllel. Beletesszük a szükséges füstölt csülköt, melyet legalább egy órán át főzünk, majd kicsontozzuk, apróra vágva visszatesszük. Teszünk a levesbe felaprított krumplit is. A főzés utolsó szakaszában törjünk bele 4-5 fej fokhagymát, ne sajnáljuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét sem. Tálaláskor kínáljunk hozzá szezám­magos sörkiflit.

SÖRKIFLI TÉSZTA 
80 dkg liszt, 1 púpos evőkanál só, 5 dkg élesztő, 4-5 dl tej, 2 dl étolaj

SÖRKIFLI KRÉM 
3 tojássárgáját kikeverünk 15 dkg vajjal vagy margarinnal.

A tésztának valóból nem túl kemény tésztát dagasztunk. Ha megkelt, két cipót formálunk, egyenként vékonyra sodorjuk, a fenti krémmel megkenjük. Négyzet alakú szeletekre vagdaljuk és kifli alakokat sodrunk. Tetejüket tojássár­gájával megkenjünk és szezámmaggal, vagy köménymaggal megszórjuk. Pihentetés után meleg sütőben sütjük. Nagyon finom másnap is.
 


KEMENESALJAI RÓKAGOMBÁS ŐZPÖRKÖLT (Celldömölk)
Hozzávalók: (10 személy részére) 2 kg gondosan megtisztított, apró kockákra vágott őzhús, 50 dkg gondosan megmosott és csíkokra szeletelt rókagomba, 25 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, őrölt borókabogyó, vagy őrölt bors, tárkony

A megolvasztott zsírban először a felcsíkozott füstölt szalonnát, majd a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, melyen az őzhúst lassú tűz felett gondosan átpároljuk. Fűszereinkkel ízesítjük, és hozzáadjuk a rókagombát. Rövid, gondos kevergetéssel, a tejföl hozzáadásával egységes állományúvá főzzük. Forrón, tarhonya, vagy galuska körettel tálaljuk.
(Ez az étel még abból az időből származik, amikor a paprikát, paradicsomot és a burgonyát nem ismerhették őseink. Az étel fűszereit, ízesítőit most is kizárólag a hazánkban megtermő, így Vas megyében is fellelhető fűszernövények adják.)


RENDEZVÉNYEK
Simonné Wildner Judit  kertészmérnök előadása
Február 17. és 24. 17:00

Két részes tanítás a Kemenesaljai Művelődési Központban „A vegetáriánus életmód bölcsessége” címmel.
bővebben
A lélek + a test
Sorsok, élethelyzetek, mai történetek - Beszélgetés a Joachim Kávé- és Civilházban

Február 22. 17:30

Egy hely, ahol semmi sem kötelező. Lehetsz csendes szemlélő, vagy aktív résztvevő.
bővebben
Táncház a KMKK-ban
Február 25. 10:00-12:00


Kézműves kuckóval, jelmezbemutatóval és farsangi fánkfalóval várja az érdeklődőket a Kemenesalja Néptánccsoport.
bővebben
Télbúcsúztató a Celldömölk és Alsóság közti területen
Február 26. 15:00-16:00

 
Télűzés máglyagyújtással, tréfás játékokkal és maszkversennyel!
bővebben
TOTÁL PLÁN Filmfesztivál Celldömölkön
Február 25-26.


Az eseményre független filmesek alkotásait várják.
bővebben
Farsangi buli a művelődési központban
Február 27. 16:00

A Kemenesaljai Művelődési Központ várja a Hölgyeket farsangi bulijára.
bővebben
Nőnapi ajánlat - A Savaria Szimfonikus Zenekar művészeinek előadása
Március 4. 19:00

Filmzenék classic:
A Keresztapa, az Óz, a csodák csodája, a Rózsaszín párduc, a Rómeó és Júlia és a Volt egyszer egy vadnyugat mindenki által ismert dallamai lesznek hallhatók szombat este a KMKK-ban.
bővebben
Megnyílt a "Betonról másképp" című kiállítás a KMK-ban
Megtekinthető: Március 5-ig

 
A beton újrafogalmazása: ékszerek, bútorok láthatók a Kemenesaljai Művelődési Központ kiállításán.
bővebben
Reformáció 500 - Előadássorozat a Reformáció Emlékév alkalmából
Február 23. 17:00
Március 9. 17:00

A filmvetítéssel egybekötött előadássorozat témái: Luther kiátkozása, Augsburg, Worms, a reformáció hatása Németországra és Európára.
bővebben
Színházi ajánló gyerekeknek
Március 10. 10:00 és 14:00

FOGI SZÍNHÁZ
Csengő-bongó királyság - Zenés mesejáték
bővebben
Hangulatos borvacsorák a Vulcano Vendégházban
Február 25. és március 11.

Szeretettel várja minden kedves vendégét a Vulcano Vendégház 5 fogásos gourmet vacsoráin, az ételekhez illő borokkal.
bővebben
Futóforradalom Jánosházán!
Március 19. 10:00

Igazi tavaszköszöntő félmaratoni erőpróba kicsiknek és nagyoknak Jánosházán!
bővebben
Túra a hegyre
Március 25. 15:00

Botanikai túra a Ság hegyre a Kemenes Vulkánpark szervezésében.
bővebben
Színházi évad 2017. KMKK
 
bővebben
Futballmérkőzések - Megyei I.
bővebben
  FÜRDŐ

Vulkán Gyógy- és Élményfürdő
Mesteri Termálfürdő
Borgáta Termál fürdő
KEMENES VULKÁNPARK

TERMÉSZET

Ság hegy
Kis-Somlyó hegy
Horgásztó
Kilátó
Túraútvonalak
Arborétum
Farkaserdő
Izsákfai parkerdő
VALLÁSI TURIZMUS

ÖRÖKSÉGÜNK

Emlékhely
Templom
Kastély
Múzeum
TELEPÜLÉS

Celldömölk
Mesteri
Borgáta
Bögöte
Csönge
Egyházashetye
Kemeneskápolna
Mersevát
Nemeskocs
Ostffyasszonyfa
Szeleste
Jánosháza
RENDEZVÉNYEK

Színház
Mozi
Művelődési ház
Koncert, bál, fesztivál
Egyházi
Kiállítás
Gyerekeknek
Előadás
Gasztro
Sport, túrák
Ünnepek, megemlékezések
Letölthető programajánló
Rendezvénynaptár 2017
SZOLGÁLTATÁS

Sportlétesítmények
Kerékpár
Nordic Walking bot kölcsönzés
Lovaglás
SZÁLLÁSHELY

Hotel
Panzió
Magánszállás, falusi turizmus
Kemping
Ifjúsági szálló
TÁMOGATÓINK:
A Program a NYDOP-2.3.1/A-12/2012-0003 számú projekt
támogatásával valósult meg.

Hírlevél kérése feliratkozás / leiratkozás Hasznos linkek Médiaajánlat www.ysolutions.hu